Kategorie:
Pomagają w utracie wagi, zapewniając jednoczesne uczucie sytości. Błonnik pomaga w walce z uczuciem głodu podczas diety, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi i reguluje pracę układu pokarmowego.
Według najnowszych badań, błonnik może pomóc nam żyć dłużej i niwelować wiele chorób, m.in. cukrzycę, otyłość, miażdżycę i kamicę żółciową. Poleca się aby błonnik stanowił bazę codziennych posiłków.
Pokarmy zawierające szczególnie dużo błonnika, to przede wszystkim:
1. Fasola i soczewica – 15 gramów błonnika i 18 gramów białka w jednej filiżance
2. Len i nasiona chia – 5 gramów błonnika w jednej łyżce, dają także zdrową dawkę tłuszczów omega-
3. Jagody, jeżyny – 8 gramów błonnika w filiżance
4. Gruszki – jedna sztuka zjedzona razem ze skórką dostarcza 6 gramów błonnika
5. Groch – 9 gramów błonnika w filiżance
6. Pełne ziarna zbóż, pełnoziarniste makarony, ryż dziki i brązowy – zupełnie różniące się od wysoko przetworzonego, białego pieczywa, makaronu i ryżu. Około 7 gramów błonnika na filiżankę ugotowanego produktu.
Jednak zwiększenie wartości błonnika w diecie powinno następować powoli i powinno się pić wtedy dużo wody. Jak dotąd górna granica na spożycie błonnika nie została ustalona.
Skomentuj