Jedzenie świeżych owoców w czasie ciąży zwiększa IQ dziecka
Kategorie
Image
źródło: dreamstime.com
Im więcej owoców spożywa kobieta będąc w ciąży, tym wyższy będzie poziom inteligencji jej dziecka. Kanadyjscy naukowcy z University of Alberta przeanalizowali dane zdrowotne pochodzące od 688 dzieci.
Naukowcy wzięli pod uwagę te czynniki, które mogły mieć wpływ na ostateczne rezultaty badania, podaje Prothom Alo. Badania wykazały, że dzieci matek, które jadły więcej owoców w czasie ciąży, w wieku do 1. roku życia, lepiej radziły sobie z testami określającymi poziom rozwoju. Wśród dzieci, których matki spożywały średnio 6-7 porcji owoców lub soku owocowego dziennie, wynik ten był wyższy o 6-7 punktów.
Naukowcy przeprowadzili również badania na muszkach owocówkach. Ich zdaniem, muchy posiadają 85% genów biorących udział w funkcjonowaniu mózgu u ludzi. Naukowcy odkryli, że u potomstwa much, którym podawano sok owocowy, pamięć była o wiele lepsza.
Ocena
- 756 widoków
Dodaj komentarz