Poznaj korzyści zdrowotne z jedzenia jagód

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W ciągu ostatnich 15 lat pojawiają się nowe dowody na korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania jagód. Owoce te są bogate w przeciwutleniacze i cieszą się opinią jednych z najzdrowszych owoców na świecie. Oto niektóre z zalet wynikających z ich spożywania.

 

Wykazano, że jedzenie jagód znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Badania przeprowadzone przez Szkołę Medyczną Harvardu wykazały, że osoby jedzące pół filiżanki jagód trzy razy w tygodniu były o 34% mniej narażone na zawał serca od osób, które jadły ich mało lub nie jadły ich wcale.

 

W badaniach z 2014 roku stwierdzono, że jagody zmniejszają skutki utraty masy kostnej związanej z wiekiem, a także ograniczają ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ponadto, jagody są niskokaloryczną przekąską o niewielkiej zawartości węglowodanów. Jedna filiżanka jagód zawiera około 14 gramów węglowodanów, dwa gramy błonnika i około 84 kalorie. 

Duża ilość przeciwutleniaczy, w tym antocyjanów sprawia, że spożywanie jagód może prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi. Badania wykazały, że osoby z wyższym spożyciem antocyjanów mają niższe ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

 

Nowe badania wskazują także na to, że jagody mogą poprawiać pamięć u osób starszych. Wiek jest największym czynnikiem rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera. Osoby starsze otrzymujące suplementy z jagód wykazują lepszą pamięć oraz sprawność umysłową, co mogą powodować antocyjany oraz flawonoidy, naturalne barwniki owoców.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj