Zielona herbata zawiera związek, który zwiększa poziom białka przeciwnowotworowego

Image

Źródło: Pixabay.com

Naukowcy odkryli, że przeciwutleniacz obecny w zielonej herbacie może zwiększać poziom naturalnego białka przeciwnowotworowego p53. Wyniki badań, opublikowanych na łamach Nature Communications, wskazują na cel odkrywania leków przeciwnowotworowych.

 

 

Białko p53 posiada kilka dobrze znanych funkcji przeciwnowotworowych – między innymi zatrzymuje wzrost komórek i umożliwia naprawę DNA, aktywuje naprawę DNA i inicjuje zaprogramowaną śmierć komórki, jeśli uszkodzenia DNA nie mogą zostać naprawione. Koniec N białka p53 posiada elastyczny kształt i może potencjalnie pełnić kilka funkcji w zależności od jego interakcji z wieloma cząsteczkami.

 

Mutacje w białku p53 występują w ponad 50% przypadków raka u ludzi. Tymczasem galusan epigallokatechiny (EGCG), organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, który znajdziemy w zielonej herbacie, jest głównym przeciwutleniaczem. Najnowsze badania, przeprowadzone przez naukowców z Rensselaer Polytechnic Institute, pozwoliły wykryć nieznaną wcześniej bezpośrednią interakcję między białkiem p53 i związkiem EGCG.

Image

Białko p53 po wyprodukowaniu w organizmie zwykle ulega szybkiej degradacji, gdy koniec N oddziałuje z białkiem zwanym MDM2. Ten regularny cykl produkcji i degradacji powoduje, że p53 stale utrzymuje się na niskim poziomie. Jednak interakcja p53 z EGCG chroni to białko przed degradacją, a zatem rosną poziomy p53 w organizmie i jego funkcja przeciwnowotworowa.

 

EGCG to naturalny przeciwutleniacz, który występuje w dużej ilości w zielonej herbacie. EGCG można również kupić jako suplement. Pamiętajmy, że zielona herbata oferuje również wiele innych korzyści – między innymi poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu, a także zmniejsza ryzyko otyłości.

 

Ocena: