Najnowsze badania dowodzą, że jedzenie pomidorów chroni przed rakiem skóry

Image

Źródło: pixabay.com

Najoczywistszym rozwiązaniem chroniącym przed rakiem skóry jest unikanie nadmiernej ekspozycji na ostre światło słoneczne oraz używanie kremu z filtrem. Jednak najnowsze badania wskazują na to, że właściwości ochronne skóry mogą wynikać także ze spożywania pomidorów.

 

Badacze karmili samce myszy codzienną porcją pomidorów, które stanowiły 10% ich diety. W ciągu 35 tygodni wykazano, że ryzyko nowotworu skóry u zwierząt zmniejszyło się o 50%, w przeciwieństwie do myszy, którym nie podawano pomidorów.

 

Pomidory zawierają karotenoidy, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Według naukowców, związki te mogą chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Za prozdrowotne działanie odpowiada w szczególności likopen, który wiąże się z intensywnie czerwonym kolorem warzyw. U myszy karmionych innymi gatunkami pomidorów o kolorze pomarańczowym (ze znacznie mniejszą ilością likopenu) nie stwierdzono żadnych zmian.

Image





Coraz więcej dermatologów zaleca swoim pacjentom spożywanie potraw o wysokiej wartości odżywczej. Spożywanie między innymi pomidorów o intensywnie czerwonym kolorze może być dobrym działaniem profilaktycznym wobec nowotworów skóry, nie można jednak zapomnieć także o stosowaniu kremu z filtrem.

 

Ocena: