Ograniczenie węglowodanów w diecie skuteczną metodą w leczeniu stłuszczenia wątroby

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Ostatnio ograniczanie spożycia pieczywa, makaronu, ziemniaków oraz innych pokarmów bogatych w węglowodany stało się popularnym trendem w odchudzaniu. Jak się okazuje, moda ta nie występuje bez powodu, ponieważ ograniczenie węglowodanów może oferować konkretne korzyści zdrowotne. W najnowszych badaniach udowodniono, że mniejsze spożycie węglowodanów stanowi skuteczną metodę w leczeniu stłuszczenia wątroby.

 

Badacze z Królewskiego Instytutu Technologicznego w Szwecji dowiedli, że pacjenci zmagający się z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, którzy przeszli na dietę niskowęglowodanową, znacznie poprawili swoje wyniki zdrowotne.

 

W ciągu zaledwie 2 tygodni dieta ograniczająca spożycie węglowodanów poprawiła metabolizowanie tłuszczu wątrobowego i doprowadziła do jego znacznej redukcji. Co więcej, u pacjentów odnotowano zmniejszenie charakterystycznych dla otyłości stanów zapalnych w organizmie.

Poprawie uległ także stan zdrowia jelit pacjentów, którzy przeszli na nową dietę, co skutkowało ich znacznie lepszym samopoczuciem. Naukowcy sądzą, że jeśli tak krótkoterminowa zmiana w odżywianiu przynosi tak dobre skutki, to z pewnością może ona być sporym wsparciem w leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

 

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)

Skomentuj