Pomarańcze zapobiegają utracie wzroku związanej z wiekiem

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nowe badania z Australii sugerują, że spożywanie przynajmniej jednej pomarańczy dziennie może zmniejszać ryzyko rozwinięcia się zwyrodnienia plamki żółtej (AMD). Jest to choroba nieuleczalna, która stopniowo pozbawia wzroku osoby w podeszłym wieku.

 

 

Istnieją dwie formy AMD, określane jako sucha i mokra, które powoli niszczą wrażliwą na światło siatkówkę oka. Łagodne przypadki suchej postaci AMD występują dość często u osób w wieku powyżej 50 lat i zwykle mają niewielki wpływ na jakość widzenia. Cięższe przypadku obu typów są główną przyczyną upośledzenia wzroku u osób dorosłych, dotykając ponad 196 mln osób na całym świecie.

 

Biorąc pod uwagę, że obecnie nie ma skutecznych metod leczenia AMD, najważniejszą strategią obrony przed tą chorobą jest działanie profilaktyczne, przede wszystkim poprzez stosowanie pełnowartościowej diety.

 

Wiele wcześniejszych badań wykazało, że spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze oraz substancje przeciwzapalne, w szczególności witaminy A, witaminy C, zeaksantyny i luteiny, zmniejsza ryzyko wystąpienia AMD.

Autorzy artykułu opublikowanego w czasopiśmie naukowym The American Journal of Clinical Nutrition starali się ustalić dokładny efekt spożywania flawanoidów, którym przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych, także zapobieganie chorobom takim, jak zwyrodnienie plamki żółtej.

 

Zgromadzono dane na temat stylu życia ponad 2 tys. osób żyjących w Australii, w wieku 49 lat i starszych, których zdrowie obserwowano na przestrzeni 15 lat. Pacjenci byli badani pod kątem AMD, a także regularnie wypełniali ankiety na temat spożywanych przez siebie pokarmów.

 

Dzięki skrupulatnym badaniom naukowcy odkryli, że ryzyko jakiejkolwiek postaci AMD znacznie spadło, gdy pacjenci spożywali wysokie ilości flawanoidów. Najsilniejszą zależność wykazano u osób, które często jadały pomarańcze – zwyrodnienie plamki żółtej dotykało ich aż o 58% rzadziej.

 

Czy w takim razie posiłki z dodatkiem cytrusów mogą ocalić nasz wzrok? Biorąc pod uwagę wyniki badań Australijczyków, można z całą pewnością stwierdzić, że istnieją na to spore szanse. To kolejny powód do stosowania różnorodnej diety, obfitującej w owoce i warzywa.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj