Wysokotłuszczowa dieta matki zwiększa ryzyko raka piersi w następnych pokoleniach

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Dotychczasowe znane przyczyny zwiększonego ryzyka występowania raka piersi to spożywanie alkoholu, brak wysiłku fizycznego, otyłość, niewłaściwe środki antykoncepcyjne, a także karmienie piersią. Nowe badania przeprowadzone na ciężarnych samicach myszy wskazują także na to, że dieta o wysokiej zawartości tłuszczu może zwiększyć wystąpienia raka piersi u kolejnych pokoleń.

 

Badania przeprowadzone przez kompleksowe centrum profilaktyki raka, Georgetown Lombardi w Waszyngtonie sugerują, że spożywanie w okresie ciąży pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu może wpłynąć na ryzyko rozwoju raka piersi u kobiet w kolejnych pokoleniach.

 

W pierwszej fazie eksperymentu ciężarne samice myszy podzielono na dwie grupy. Samice z pierwszej grupy otrzymywały dietę z normalną ilością tłuszczu – około 16% dziennego spożycia kalorii. Z kolei druga grupa była karmiona dietą wysokotłuszczową – około 41% kalorii pochodziło z tłuszczu.



Potomkowie i ich kolejne pokolenia były karmione normalną, zdrową dietą. Zaobserwowano, że córki i wnuczki matek karmionych dietą wysokotłuszczową miały zwiększone ryzyko rozwoju raka piersi. Badania wykazały, że samice z trzeciego pokolenia posiadały trzykrotnie więcej zmian genetycznych w gruczołach sutkowych względem samic z pierwszego pokolenia. Odkrycie sugeruje, że dieta matki podczas ciąży ma bezpośredni wpływ na zwiększone zagrożenie wystąpienia nowotworów złośliwych u jej potomstwa i dalszych pokoleń.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj