Ziemniaki są zdrowsze niż myślisz
Image
Ziemniaki często uważamy za "białe pieczywo" wśród warzyw, myśląc, że zawierają one tylko skrobię i żadnych wartości odżywczych. Prawda jest jednak taka, że ziemniaki są bardzo zdrowe. Oczywiście pod warunkiem, że nie są napakowane masłem i śmietaną lub smażone w oleju.
Jedna porcja ziemniaków ugotowanych ze skórką ma 168 kalorii, żadnego tłuszczu, 37g węglowodanów i 4g błonnika. Ziemniak wcale nie zawierają więcej węglowodanów, niż inne produkty skrobiowe. Około 37g węglowodanów zawiera również 3/4 filiżanki gotowanego, brązowego ryżu, czy 1 szklanka ugotowanego makaronu. A w przeciwieństwie do białego chleba, skrobia w ziemniakach nie wpływa negatywnie na zawartość substancji odżywczych.
Ziemniaki są źródłem niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy C i magnezu. Zawierają również dużo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Jeden średni biały, czy czerwony ziemniak wraz ze skórą, ma ponad dwukrotnie więcej potasu, niż średniej wielkości banan.
Niektóre rodzaje ziemniaków są bardziej wartościowe pod względem odżywczym od innych. Słodkie ziemniaki są bogate w beta-karoten - przeciwutleniacz, który chroni przed rozwojem niektórych nowotworów. Pół szklanki puree ze słodkich ziemniaków zawiera 15 mg beta-karotenu. Uważa się, że 3-6 mg beta karotenu dziennie znacznie pomaga obniżyć ryzyko chorób przewlekłych. Bataty, które należą do rodziny liliowatych, zawierają niewiele beta-karotenu, ale są cennym źródłem błonnika i potasu.
Fioletowe ziemniaki - coraz częściej dostępne w sklepach spożywczych i na targowiskach - mają fioletowy kolor skórki i fioletowe wnętrze. Są bogate z antocyjany, te same substancje, które znajdują się w jagodach, czerwonych i fioletowych winogronach i czerwonym winie. Naukowcy sugerują, że duże spożycie antocyjanów może obniżać ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Ziemniaki różnią się także pod względem indeksu glikemicznego (IG), wskaźnika informującego jak jedzenie wpływa na poziom glukozy we krwi. Żywność o wysokiej wartości IG (np. biały chleb, biały cukier) powoduje skokowy wzrost poziomu cukru we krwi. Węglowodany w żywności o niskim IG (np. owies, brązowy ryż) są uwalniane do krwiobiegu znacznie wolniej. Spożywanie dużych ilości pożywienia o wysokim indeksie glikemicznym zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia i niektórych nowotworów.
Białe ziemniaki - gotowane, pieczone lub puree - są dość wysoko na skali IG. Słodkie i młode ziemniaki mają za to niski indeks glikemiczny. Jednak IG ziemniaków można znacznie zmniejszyć, jeśli zje się je na zimno (wcześniej ugotowane) lub odgrzewane. Stygnące ziemniaki zmieniają swoją strukturę, co powoduje, że węglowodany są wolniej wchłaniane do krwi. Dodanie octu do ziemniaków (np. w sałatce jarzynowej) również obniża ich indeks glikemiczny. Warto także pamiętać, że najlepiej gotować ziemniaki w skórce. Zawiera ona błonnik i substancje odżywcze oraz pomaga zatrzymać w ziemniaku witaminę C.
- Dodaj komentarz
- 24718 widoków
ZIEMNIAK. MORFOLOGIA.
ZIEMNIAK. MORFOLOGIA. ♥♥♥♥♥
BH.249.
MOTTO: ZIEMNIAKI, TO OCZYWISTOŚĆ. *****
WIKIPEDIA:
Psianka ziemniak (Solanum tuberosum) to prawidłowa botaniczna nazwa tej rośliny. Najczęściej jednak używany jest synonim tej nazwy; ziemniak. Jest to gatunek byliny należący do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej (Peru, Boliwia, Kolumbia, Chile). Obecnie rozprzestrzeniony na całym świecie jako roślina uprawna. Bulwy po ugotowaniu stanowią cenny pokarm człowieka. Pozostałe części rośliny są trujące. Popularnymi potrawami z ziemniaków są frytki, chipsy i kopytka. Ziemniak jest też ważną rośliną pastewną, jako gotowany był podstawą tradycyjnej metody żywienia świń. Jest ważną rośliną przemysłową, używa się go do produkcji spirytusu, mączki ziemniaczanej, która jest niemalże czystą skrobią. Wartości odżywcze w 100 g surowych ziemniaków: energia: ziemniaki wczesne 293 kJ (69 kcal) ziemniaki późne 357 kJ (84 kcal) białko: 2 g węglowodany: 19 g tłuszcze: 0 g błonnik: 3,1 g.
IRL KRAKÓW:
Ziemniak ugotowany lub pieczony, podnosi poziom cukru o ok. 12-25% wzrostu po spożyciu, max. po ok. 30 min., czyli nie od razu, i wchłania się stosunkowo szybko. Ugotowany zbity ok. 16% wzrostu, ugotowany sypki ok. 25%, natomiast pieczony ok. 12% wzrostu po spożyciu. Są to tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne. Wobec tego ziemniak powinien być jako produkt żywieniowy; zalecany lub dozwolony. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
FRYTKI ZAWIERAJĄ TŁUSZCZ, ALE WĘGLOWODANY WYŁĄCZNIE Z ZIEMNIAKA:
Których to węglowodanów w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) podnoszące poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 25% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący jakoby wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.
ODPOWIEDŹ JEST OCZYWISTA, MARKETING I TOTALNA BZDURA:
Takich przykładów jest w IG: bardzo dużo. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy badania wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba zweryfikować, również uwiarygodnić, w trosce o własne zdrowie i ew. wyniki sportowe.
PUENTA:
Ziemniak to warzywo po którym się nie tyje, a więc biologiczne realia. Należy również wykluczyć ze swojego jadłospisu tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.
NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY:
O ziemniakach i nie tylko o ziemniakach, rozpowszechniają jedynie Spece od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. Omiń.
GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą ośmieszając się przy tym skutecznie.
PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIĆ, BO NIE MA GDZIE:
Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do instytutu: IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani jakimkolwiek naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali (1970 / do chwili obecnej). Warto. *****
NALEŻY TAKŻE DOSTOSOWAĆ SIĘ DO WSKAZÓWEK DIETETYCZNYCH:
I realizować plan odżywiania własnego organizmu w oparciu o produkty zawarte w tabelach wg prozdrowotnej, odchudzającej i antycukrzycowej klasyfikacji tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU. Jest to łatwe i smacznie równocześnie. Oryginalne przepisy.
KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.
CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.
W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.
KONKLUZJA FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB TYPU KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.
ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
Zgadzam się z autorem,
Zgadzam się z autorem, ziemniaki mają pozytywny wpływ na nasz organizm. To samo zdrowie :)
"Słodkie ziemniaki są bogate
"Słodkie ziemniaki są bogate w beta-karoten - przeciwutleniacz, który chroni przed rozwojem niektórych nowotworów. Pół szklanki puree ze słodkich ziemniaków zawiera 15 mg beta-karotenu. Bataty, które należą do rodziny liliowatych, zawierają niewiele beta-karotenu" no to jak jest w koncu skoro bataty to slodkie ziemniaki?