Kategorie:
Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia. Witaminy te wspierają układ nerwowy, skórę, metabolizm komórek oraz wpływają na poziom energii. Istnieje osiem różnych form witaminy B: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B7), kwas foliowy (B9) i kobalamina (B12).
Ze wszystkich witamin z grupy B, kobalamina (B12) jest jedynym, który organizm może przechowywać przez długi czas. Oznacza to, że pozostałe witaminy powinny być suplementowane każdego dnia. Warto pamiętać, że nadmiar witamin z grupy B może powodować problemy zdrowotne.
Ponieważ najlepiej dostarczać organizmowi witaminy wraz z pożywieniem, przedstawiamy listę najzdrowszych produktów bogatych w witaminy z grupy B.
1. Jajka
Są najlepszym źródłem biotyny (witaminy B7), a oprócz tego są zdrowym źródłem białka. Witaminy znajdują się zarówno w białku jak i żółtku, dlatego najlepiej spożywać jajka w całości.
2. Nasiona słonecznika
Zawierają jedne z najwyższych poziomów kwasu pantotenowego (B5). Nasiona słonecznika idealnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, jogurtów, a także mogą być dodawane do pieczywa.
3. Drożdże nieaktywne
Są doskonałą alternatywą dla wegan, posiadają wiele witamin z grupy B, a niektóre produkty są dodatkowo wzbogacane witaminą B12. Drożdże te są najczęściej sprzedawane w postaci sypkich płatków o lekko serowym smaku.
4. Łosoś
Jest jednym z najlepszych źródeł witamin z grupy B. Jedna 100-gramowa porcja łososia dostarcza około połowy dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby na witaminę B3, B12 i B6. Zawiera również witaminy B2, B1 i B5.
5. Kurczak
Jest dobrym źródłem witamin B3 i B6, a ponadto zawiera sześć z ośmiu witamin z grupy B w mniejszych ilościach. Mięso kurczaka zawiera również dużo białka, przy czym nie jest bogate w tłuszcze.
6. Wołowina
Również zawiera sześć z ośmiu witamin z grupy B, w tym duże ilości niacyny – witaminy B3. Mięso wołowe jest również niezwykle bogate w białko.
7. Mleko
Zawiera duże ilości ryboflawiny w łatwo przyswajalnej postaci. Ryboflawina lub witamina B2 pomaga organizmowi uwolnić energię z pożywienia, które spożywasz, i wspiera zdrowy układ nerwowy. Mleko krowie zawiera również witaminę B12, B1 i B5.
8. Ostrygi i inne skorupiaki
Skorupiaki, takie jak ostrygi, małże i mule, dostarczają wielu witamin z grupy B. W szczególności ostrygi zawierają duże ilości witaminy B12 i są również doskonałym źródłem cynku.
9. Czarna fasola i inne rośliny strączkowe
Są doskonałym źródłem kwasu foliowego, czyli witaminy B9, która pomaga organizmowi tworzyć zdrowe czerwone krwinki. Rośliny strączkowe takie jak ciecierzyca lub czarna fasola są doskonałymi źródłami tej ważnej witaminy.
10. Szpinak i inne warzywa liściaste
Są kolejnym dobrym źródłem kwasu foliowego. Dodawanie do posiłków garści zielonych warzyw, takich jak szpinak, zielenina, rzepa lub sałata rzymska, to świetny sposób na dostarczenie organizmowi witaminy B9.
11. Wątróbka
100 gram wątróbki wołowej zawiera duże ilości witamin z grupy B. Są to m. in. witaminy B2, B5 i B3, a także B9 i B12. Podobne ilości mikroelementów zawierają również inne podroby.
Skomentuj