Kategorie:
Grzyby z powodzeniem mogą zastępować czerwone mięso, a tym samym przyczyniają się do utraty wagi, donosi MedDeyli. Wnioski takie wyciągnęli eksperci z Johns Hopkins University. Przeprowadzili oni badania kliniczne. Uczestnikami tych badań byli otyli ludzie. 88% z nich stanowiły kobiety. Średnia wieku uczestników wynosiła 49 lat.
73 osoby z grupy objętej badaniem w ciągu roku zamiast czerwonego mięsa codziennie spożywała małe ilości grzybów. Reszta, biorących udział w eksperymencie, utrzymała dotychczas stosowaną dietę. W okresie kontrolnym u wszystkich uczestników, którzy odmawiali mięsa na korzyść grzybów, waga ciała spadła o około trzy i pół funta (1 funt = 0,454 kg). Przeciętnie było to 3,6% początkowej wagi. Spożywanie grzybów wiązało się z mniejszą ilością kalorii i tłuszczu. Miało to duży wpływ na ulepszenie proporcji ciała.
Komentarze
Skomentuj