Kategorie:
Spożywanie zielonych warzyw liściastych może chronić przed schizofrenią oraz epizodami psychotycznymi. Badacze porównali wyniki trzech niezależnych badań, które jednoznacznie wskazują na niezwykłe działanie tej grupy warzyw.
Profesor Akira Sawa z Johns Hopkins University przeprowadził badanie rezonansem magnetycznym 81 osób, które doświadczyły pierwszego epizodu psychotycznego w ciągu ostatnich dwóch lat. Naukowiec porównał wyniki z badaniami grupy kontrolnej i doszedł do wniosku, że różnica polega na różnym poziomie glutaminianu niezbędnego do komunikacji między komórkami mózgowymi.
Różnica wynosiła zaledwie 4%, jednak statystyki pokazały, że miała ona znaczenie, szczególnie w świetle wcześniejszych prac wiążących niedobór glutaminianu z depresją i schizofrenią. Niższe poziomy glutationu, większej cząsteczki częściowo złożonej z glutaminianu, znaleziono w dwóch innych obszarach mózgu.
Aby zbadać rolę tych dwóch cząsteczek, Sawa podał szczurom laboratoryjnym lek, który zakłóca przemianę glutaminianu w glutation. Procesy zachodzące między komórkami mózgu przypominały nadmierne pobudzenie mózgu obserwowane u osób ze schizofrenią.
Naukowiec postanowił znaleźć lek o przeciwnych skutkach niż podana szczurom sulfoksymina L-butioniny. Odpowiednim kandydatem okazał się sulforafan, który otrzymuje się głównie z zielonych warzyw liściastych.
Współautor badania, profesor Thomas Sedlak, potwierdził, że schizofrenia może być związana z niskimi rezerwami glutationu i wyraził nadzieję, że dieta wysokosulfafanowa może mieć działanie ochronne, podobnie jak odpowiednia dieta pomaga zapobiegać chorobom serca.
Skomentuj