Dieta bogata w zielone warzywa chroni przed schizofrenią

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Spożywanie zielonych warzyw liściastych może chronić przed schizofrenią oraz epizodami psychotycznymi. Badacze porównali wyniki trzech niezależnych badań, które jednoznacznie wskazują na niezwykłe działanie tej grupy warzyw.

 

Profesor Akira Sawa z Johns Hopkins University przeprowadził badanie rezonansem magnetycznym 81 osób, które doświadczyły pierwszego epizodu psychotycznego w ciągu ostatnich dwóch lat. Naukowiec porównał wyniki z badaniami grupy kontrolnej i doszedł do wniosku, że różnica polega na różnym poziomie glutaminianu niezbędnego do komunikacji między komórkami mózgowymi.

Różnica wynosiła zaledwie 4%, jednak statystyki pokazały, że miała ona znaczenie, szczególnie w świetle wcześniejszych prac wiążących niedobór glutaminianu z depresją i schizofrenią. Niższe poziomy glutationu, większej cząsteczki częściowo złożonej z glutaminianu, znaleziono w dwóch innych obszarach mózgu.

Aby zbadać rolę tych dwóch cząsteczek, Sawa podał szczurom laboratoryjnym lek, który zakłóca przemianę glutaminianu w glutation. Procesy zachodzące między komórkami mózgu przypominały nadmierne pobudzenie mózgu obserwowane u osób ze schizofrenią.

 

Naukowiec postanowił znaleźć lek o przeciwnych skutkach niż podana szczurom sulfoksymina L-butioniny. Odpowiednim kandydatem okazał się sulforafan, który otrzymuje się głównie z zielonych warzyw liściastych.

 

Współautor badania, profesor Thomas Sedlak, potwierdził, że schizofrenia może być związana z niskimi rezerwami glutationu i wyraził nadzieję, że dieta wysokosulfafanowa może mieć działanie ochronne, podobnie jak odpowiednia dieta pomaga zapobiegać chorobom serca.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj