Jaki rodzaj chleba jest najzdrowszy?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W jednym z badań nad właściwą dietą zalecono grupie zdrowych dorosłych osób jedzenie pełnoziarnistego pieczywa przez sześć tygodni, druga grupa w takim samym okresie czasu jadła jasne pieczywo o tej samej wartości kalorycznej.

 

Osoby żywiące się pełnoziarnistym pieczywem znacznie przyspieszyły swój metabolizm, po sześciu tygodniach spalając dodatkowe 92 kalorie dziennie. Co więcej, osoby żywiące się ciemnym pieczywem posiadały także wyższe stężenie pożytecznych drobnoustrojów jelitowych.



W kolejnych badaniach stwierdzono, że człowiek spala o 50% więcej kalorii trawiąc kanapkę z pełnego ziarna z prawdziwym serem w porównaniu do trawienia kanapki z białego pieczywa i z przetworzonym produktem serowym – mimo ,że obie kanapki miały taką samą wartość kaloryczną.

 

Skład chleba jest najważniejszy, w tym wypadku szczególnie ważne jest stosowanie mąki pełnoziarnistej, jednak ważny jest także sam proces wytwarzania pieczywa. Podczas procesu fermentacji zakwasu pożyteczne bakterie są w stanie rozbić składniki ziarna, w tym gluten.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj