Mikrobiom jelitowy może wpływać na osobowość

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nowe badania wskazują na ciekawe powiązanie pomiędzy florą bakteryjną jelit a poszczególnymi cechami osobowościowymi, takimi jak bycie towarzyskim czy posiadanie skłonności neurotycznych. Odkrycia te zwracają również uwagę na potencjalne korzyści dla naszego samopoczucia, które możemy osiągnąć, spożywając niektóre produkty pre- i probiotyczne.

 

Dr Katerina Johnson z Wydziału Psychologii Doświadczalnej na Uniwersytecie Oksfordzkim w Wielkiej Brytanii postanowiła zbadać, czy istnieje związek między mikrobiomem jelitowym a cechami osobowości. Do eksperymentu skłoniła ją rosnąca liczba badań wskazujących na znaczący wpływ flory bakteryjnej jelit na funkcjonowanie ludzkiego mózgu. Dotychczas większość badań przeprowadzano na zwierzętach. Badaczka postanowiła więc przyjrzeć się bliżej ludziom oraz temu, jak na ich zachowanie mogą wpływać różne szczepy bakterii zasiedlających jelita.

Dr Johnson zebrała próbki kału od 655 dorosłych osób, z których 71% stanowiły kobiety, a 29% mężczyźni. Średnia wieku uczestników wyniosła 42 lata. Wykorzystywano analizę sekwencjonowania genu 16S rRNa do określenia specyfiki oraz liczebności poszczególnych szczepów bakterii w próbkach. Uczestnicy byli także proszeni o kompleksowe wypełnienie kwestionariusza osobowościowego. Pytano ich m.in. o zdrowie, zachowanie, styl życia i tzw. kwestie socjodemograficzne.

Na pozyskanych danych przeprowadzono szereg analiz statystycznych mających na celu ustalenie związku między mikrobiomem jelitowym a cechami charakteru poszczególnych ludzi. Intrygujące wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Human Microbiome Journal.

Aby określić charaktery uczestników badania, skorzystano z wcześniej wytyczonego modelu, który dzieli je na podstawowe pięć różnych typów:

  • Ekstrawertyczny – skłonny do szukania towarzystwa i czerpiący z niego satysfakcję;
  • Ugodowy –  szczególnie zgodny w trakcie interakcji społecznych;
  • Sumienny – wykazujący skupienie i dbałość o szczegóły;
  • Neurotyczny – skłonny do odczuwania negatywnych emocji;
  • Otwarty – kreatywny, pełen ciekawości i poszukujący nowych doświadczeń.

Podczas badań uwzględniono także zmienne, takie jak płeć, wiek, wskaźnik masy ciała, sposób porodu, metodę karmienia w wieku niemowlęcym, doustne stosowanie antybiotyków w ciągu ostatnich 6 miesięcy, dolegliwości jelitowe czy stosowanie probiotyków.

Na podstawie badań ustalono, że osoby wykazujące największe skłonności towarzyskie posiadały jednocześnie najzdrowszą florę bakteryjną jelit. Ich mikrobiom jelitowy był również najbardziej zróżnicowany. Dr Johnson sugeruje, że korelacja może być w tym przypadku obustronna. Zarówno zdrowa flora bakteryjna jelit wpływa na towarzyskość, jak i częste kontakty towarzyskie pozwalają na utrzymanie mikrobiomu w nienagannym zdrowiu.

Kolejny wniosek płynący z badań, to fakt, że niższa różnorodność mikrobiologiczna w jelitach została powiązana z wyższym poziomem stresu oraz lęku u uczestników badania. Jednocześnie osoby spożywające większe ilości pokarmów z zawartością naturalnych pre- i probiotyków rzadziej doświadczyły tych negatywnych stanów emocjonalnych. Najczęściej spożywane przez nich były: sfermentowane sery, kiszona kapusta, kimchi, banany, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, szparagi, cebula oraz pory. Co ciekawe, korelacji tej nie wykazano u uczestników spożywających probiotyki w formie suplementów.

Ciekawym odkryciem okazało się to, że ludzie jako niemowlęta karmieni mlekiem modyfikowanym mieli mniej zróżnicowany mikrobiom jelitowy. Zwykle miało to dla nich długoterminowe konsekwencje zdrowotne, objawiające się m.in. obniżonym samopoczuciem.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Skomentuj