Jedzenie ryb znacznie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i zawału serca
Image
American Heart Association wydało nowy poradnik, który zachęca do spożywania większej ilości ryb ze względu na ich właściwości zdrowotne. Produkty te są niezwykle bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które wzmacniają układ krwionośny.
Organizacja opublikowała nowe badania w swoim czasopiśmie „Circulation”. Biuletyn ma zachęcać do częstszego jedzenia ryb ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwasy te mają niezwykle pozytywny wpływ na serce oraz cały układ sercowo-naczyniowy.
Badania wykazały, że ludzie, którzy spożywali owoce morza i ryby przynajmniej cztery razy w tygodniu, posiadają o 22% mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, niż osoby, które jedzą ryby rzadziej. Ponadto spożywanie zmniejsza ryzyko zawału serca.
Kolejną kwestią, którą zajmowało się agencja American Heart Association, była obecność rtęci w rybach. Zespół badawczy stwierdził, że kilka rodzajów ryb, takich jak miecznik, tuńczyk i rekin, zawierało większe ilości rtęci. W związku z tym organizacja zaleca spożywanie świeżego łososia, tuńczyka białego, makreli, śledzia, sardynek i pstrąga przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 220 widoków